glas-in-lood ramen in de kapelKapel van het KarmelkloosterVoorzijde Karmelklooster

Lezing door Jutta Chorus: Beatrix dwars door alle weerstand heen

Lezing, zondag 24 november (afgelopen)

Op zondagmiddag geeft Jutta Chorus (auteur) een lezing in het Karmelklooster:  Beatrix, dwars door alle weerstand heen (2013).

             Jutta Chorus Jutta Chorus

Niets liet Beatrix aan het toeval over in de eerste twintig jaar dat zij koningin was. 'Géén affaires', was haar streven. Ze was vlijtig, neutraal en zorgvuldiger dan haar moeder. Haar enige zorg was het land, haar ego kwam op de tweede plaats.
Serieuzer dan haar ouders, die de monarchie met hun huwelijk van onzekerheid en nonchalance aan het wankelen hadden gebracht. Met bijna benauwende plichtsbetrachting, een bedachtzame echtgenoot en God als 'schild ende betrouwen' stuurde Beatrix het koningschap naar kalme wateren.
Tot het jaar 2000. Toen begonnen de zware jaren van verdriet en zorg, Prins Claus overleed. Haar nichtje Margarita en haar zoon Friso brachten het koninklijk huis in diskrediet. Een golf van populisme overspoelde het land en leidde tot de eerste politieke moord in haar regeerperiode. In 2004 overleden haar beide ouders en onthulde prins Bernhard postuum het bestaan van twee buitenechtelijke dochters.
Journalist Jutta Chorus schetst in “Beatrix, dwars door alle weerstand” heen het portret van Beatrix in die jaren. Uit tientallen gesprekken met betrokkenen komt een vrouw naar voren die in tegenspoed het uiterste van zichzelf en haar omgeving vraagt. Het boek besluit met haar hervonden evenwicht en de aankondiging van haar abdicatie. Dit boek is door de recensenten geprezen. Nooit sensatiezoekend, maar gedegen en goed analyserend geeft Jutta Chorus een uitstekend beeld van Beatrix, haar karakter, leven en missie.

Entree: € 15,- per lezing, incl. bezichtiging tentoonstelling    
Passe partout voor 3 lezingen: € 30,-

Meld u aan

Bekijk meer lezingen , evenementen in november