Lezing 4 Steven Pont: Het zelfbeeld van een kind

Lezing, maandag 5 maart (afgelopen)

Lezing: Zelfbeeld van een kind. Je wordt niet met een zelfbeeld geboren, maar dat bouw je met name gedurende de eerste periode van je leven langzaam op. Hoe dat in zijn werk gaat is het onderwerp van deze lezing.

Steven Pont:
“Alles wat ik doe is opgebouwd rond twee thema’s; de (ontwikkelings) psychologie en de systeemtheorie. In 1992 ben ik afgestudeerd als ontwikkelingspsycholoog aan de UvA en in 2002 als systeemtherapeut bij het NISTO. Later komen daar mediation (NIP) en socratische gesprekstechnieken (FIP) nog bij. Maar de basis blijven steeds deze twee invalshoeken: de (ontwikkelings) psychologie, die gedrag meer vanuit het individu beschrijft en de systeemtheorie, die  juist het belang van de sociale omgeving meer benadrukt”.

Tijdens en na zijn studie werkt hij o.a. in New York met inner-city kinderen en later ook in Calcutta voor de toen nog in leven zijnde Moeder Teresa in één van haar ziekenhuizen. Later werkt hij met de straatkinderen van Calcutta’s belangrijkste treinstation: Howrah Station, waar hij voor de financiering eenmaal terug in Nederland een stichting oprichtte. Daarna werkt hij jarenlang in de (jeugd)hulpverlening (o.a. in Amsterdam Nieuw West, Den Haag en Hilversum), voordat hij in 2000 voor zichzelf begon.

Steven schrijft voor verschillende media over psychologie, waaronder een vaste column in het Parool, J/M magazine en een maandelijkse bijdrage in het vakblad Kinderopvang. Hij heeft verschillende boeken voor volwassenen op zijn naam staan. In al zijn boeken probeert hij in begrijpelijke taal zijn lezers binnen te voeren in een bepaalde psychologische thematiek.
•    De do’s  en don’ts van de opvoeding gaat over de basis van het ouderschap,
•    Neuroten! Waarom je soms gek wordt van je collega’s (en zij van jou) handelt over de soms onmogelijke omgang met de mensen op het werk,
•    Goed Kwaad gaat over woedebeheersing,
•    ‘Er zit systeem in…!’ behandelt de systeemtheorie,
•    Wijze Woorden is een brievenboek waarin 23 Bekende Nederlanders en professionals uit de opvoedbranche een brief aan hun eigen kind(eren) schrijven over wat volgens hen de essentie van het bestaan is,
•    Mensenkinderen! beschrijft de ontwikkelingspsychologische ontwikkeling van nul tot vierjarigen en
•    Sociaal? Vaardig! dat de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen tussen vier en twaalf als onderwerp heeft.
•    Alle liefde is economie behandelt de emotionele ruilhandel binnen menselijke relaties

Over zijn boeken schreef de pers o.a. :
•    ‘Het biedt een helder en eenvoudig beschrijvend kader waar de psychologie van oudsher veel meer en veel ingewikkelder woorden nodig heeft’  (Maandblad voor de Geestelijke Volksgezondheid),
•    ‘Verhelderend en belangrijk voor mensen die de grondmotieven in hun bestaan trachten te begrijpen.’ (Elsevier)
•    ‘Juist nu er zoveel gepraat wordt over normen en waarden in de opvoeding is het te waarderen dat Pont hier concrete handvatten voor geeft’ (Kind en adolescent praktijk).

Verder geeft hij trainingen, lezingen en workshops die weliswaar wijd uiteen lopen, maar allemaal terug te voeren zijn op het ene onderwerp waarin hij zich over de jaren gespecialiseerd heeft; de psychologie.

Afgelopen voorjaar was hij te zien als psycholoog in het programma: Het geheime leven van 4-jarigen. Meerdere camera’s en audiozenders registreerden het gedrag van de 48 kleuters. Samen met pedagoog Minchenu Maduro keek hij mee tijdens de opnames en voorzagen zij de beelden van deskundig en humoristisch commentaar.

Reacties op de lezing van Steven Pont:

Ik heb genoten van de lezing over zelfbeeld, betrap mezelf erop dat ik toch dingen anders moet aanpakken/zeggen tegen mijn kind. De lezing is in die zin absoluut leerzaam geweest, bedankt.
Michelle Schoemaker

Afgelopen week ben ik bij een van uw lezingen geweest en ik vond het heel inspirerend.
Karin Betten

Ik was gisteren bij je lezing over zelfbeeld. Dat was erg inspirerend! Dank daarvoor. Als vader van twee jongens (0 en 2) met, in jouw woorden, behoorlijk wat ‘toeren’ denk ik dat ik een hoop opgestoken heb voor de toekomst!
David Coenen

Bedankt voor je levendige, frisse presentatie. De tijd vloog om.
Renske Musch

Vanavond was ik bij je lezing. Erg leuk doe je dat, vooral de powerpoint met plaatjes ipv tekst. Ook veel voorbeelden waarvan ik dacht, ga ik eens uitproberen.
Marian Mons

Datum: 5 maart 2018

Tijd: 20.00 - 22.00 uur

Entree: € 15,- incl. koffie/thee

Koop uw kaarten via Van Plan

 

Meld u aan

Bekijk meer lezingen , evenementen in maart