Lezing Leo Fijen: Mijn moeder, steeds dichterbij

Lezing, maandag 19 maart (afgelopen)

Komt je moeder dichterbij naarmate het afscheid langer geleden is? Tien jaar geleden schreef Manu Keirse zijn meest persoonlijke boek, over het afscheid van zijn moeder. Leo Fijen las dat boek in het jaar dat ook zijn moeder tien jaar geleden was gestorven. En hij merkte dat het sterven van zijn moeder dichter op zijn huid zat dan hij gedacht had. In Mijn moeder gaan ze in dialoog over hoe het afscheid van je moeder jaren later nieuwe vragen en emoties kan oproepen. Want een afscheid blijft vele jaren doorwerken en wordt steeds opnieuw herschreven.

Vanaf 1992 is Fijen presentator (en tot 2008 ook eindredacteur) van het RKK-programma Kruispunt, dat wekelijks bericht over kerk en samenleving. In september 2009 neemt hij afscheid van dit programma, om zich te concentreren op de functie van hoofd van de Omroep RKK en wordt hoofdredacteur journalistiek en levensbeschouwing van KRO-NCRV. In 1999 ontvangt hij de landelijke Spaanprijs voor zijn bijdrage aan het kerkelijk en geestelijk leven. Op 1 juli 2016 wordt Fijen directeur van de katholieke uitgeverij Adveniat. Hij blijft eindverantwoordelijk voor Levensbeschouwing binnen de KRO-NCRV. Leo Fijen is vooral bekend door zijn kloosterseries op televisie.


Recensie(s)                                                                                                                                                                                  De twee auteurs van dit boek weten waarover ze schrijven. De dood is als het ware hun vakgebied. Een van hen is tv-maker over het onderwerp: dood en rouw en hij schreef er ook een aantal boeken over. De ander is hoogleraar, psycholoog en specialist op dit terrein. Ze hebben elkaar ontmoet en schreven in een soort samenwerkingsverband een aantal opstellen over het leven en sterven, voornamelijk van hun moeders. Om en om ieder een hoofdstuk, waarin zij steeds dieper ingaan op het gegeven, ook trouwens op hun eigen leven en de invloed die met name hun moeders daarop hadden. Die moeders moeten bijzondere vrouwen zijn geweest, zéér christelijk gelovig ook en dat geloof en vertrouwen in het hiernamaals dragen beide auteurs ook uit in hun boek. Tussen de regels door – zou je kunnen zeggen – gaan ze ook in op een aantal gebeurtenissen van dit moment, onder meer het seksueel misbruik door veel katholieke geestelijken. Dit hartverwarmend boek van twee deskundige auteurs over de invloed van twee goede, diep gelovige moeders op hun kinderen zal veel mensen aanspreken.

T. van Oirschot-Sparla

Datum: 19 maart 2018

Tijd: 20.00 uur

Entree: € 15,- incl. lezing, koffie/thee  

Koop uw kaarten via Van Plan

Meld u aan

Bekijk meer lezingen , evenementen in maart