Sprankelend en bevlogen NNO kloosterconcert m.m.v. de winnaars van het Prinses Christina Concours 2019

Concert, zondag 10 november (afgelopen)

Uit vele jonge muzikanten koos de jury van het Prinses Christina Concours de finalisten 2019. Zij spelen deze zondagmiddag in de kapel van het Karmelklooster.

Mare Keja, cello  - Gerben Jongsma, marimba  - Sara van den Brink, harp  - Sanne Bakker, harp  - Victoria Dmitrieva, begeleiding piano

Sanne Bakker (Amersfoort, 1999) begint op achtjarige leeftijd met harplessen. De eerste drie jaar van Heleen Venekamp, daarna zes jaar van Marianne Smit en nu volgt zij lessen bij Manja Smits. Sanne is samen met Linde Vermeulen (harp) eersteprijswinnaar op het JMCO in 2015. In 2016 wint zij de derde prijs tijdens de regionale finale van het Prinses Christina Concours Oost. Tijdens het Prinses Christina Concours Noord in 2019 wint zij samen met Sara van den Brink (harp) in de regiofinale de tweede prijs en de Noord Nederlands Orkest prijs. Naast klassieke muziek ligt haar interesse ook bij lichte en moderne muziek. Na het afronden van het VWO, volgt zij sinds 2016 de opleiding Docent Muziek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en studeert sinds 2018 ook harp aan hetzelfde conservatorium.

Mare Keja (Zevenaar, 2004) begint met cellospelen op driejarige leeftijd bij Alexandra Vierkant in Groningen. In 2009 krijgt ze privéles van Corine ’t Hoen.
In 2011 belandt ze op 7-jarige leeftijd in de finale van het Haydn Muziek Festival en ook in 2013 is ze finaliste en gaat met een 2e prijs naar huis. In 2014 wordt ze op 10-jarige leeftijd toegelaten tot de Jong Talent Klas op het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar ze les heeft van Corine ’t Hoen. Ze volgde een masterclass van de Amerikaanse cellist Amir Eldan.
In 2019 wint ze de eerste prijs op het Prinses Christina Concours in de Nationale Finale met het celloconcert van Kabalevsky en Après un rêve van Fauré.
Ze wint nog meer: de Peter de Grote Prijs en de nationale en internationale masterclass prijs. Ze zal in oktober masterclasses gaan volgen bij Ivan Monighetti in Basel en in het voorjaar bij Michel Strauss (Conservatoire de Paris). Sinds 2018 speelt ze ook in het Haydn Jeugd Strijkorkest en soleert ze met het orkest in het Andante Cantabile van Tsjaikovsky, waarmee ze in de zomer 2019 op tournee ging in Bosnië. Ze speelt op dit moment op een cello, gemaakt van wilgenhout, die gebouwd is door de viool-en cellobouwer uit Groningen, Hendrik Woldring. Mare zit op het gymnasium TTO.

Sara van den Brink (Kampen, 2002) begint op zevenjarige leeftijd met harp spelen. Ze heeft de eerste zeven jaar les van Janneke van der Lugt bij Quintus Kampen. Momenteel zit zij in de Vooropleiding Klassiek Harp te ArtEZ Zwolle bij Manja Smits. Sara heeft aan verscheidene concoursen meegedaan, waar ze meerdere prijzen heeft behaald. Zo wint ze in 2011 en 2018 de tweede prijs op het Rosa Spier Harp Concours, in 2015 de eerste prijs bij You’ve got Talent Epe, in 2016 de eerste prijs op het JMCO met fluitiste Marije van T’Hul en in 2018 de eerste prijs in de regionale finale van het Prinses Christina Concours in Enschede.
Sinds 2018 vormt Sara het  harp-duo Sanne & Sara  met Sanne Bakker. Sara geeft geregeld concerten, zowel solo als in duo en ensemble. Ook is ze bezig haar andere muzikale kanten te ontdekken. Zo improviseert ze veel en probeert ze jazz en pop op de harp met haar loopstation. Momenteel zit Sara ook in  het examenjaar van het VWO.
Van 26 tot 28 oktober 2019 participeert Sara in de International Harp Competition in Slovenië.

Gerben Jongsma - slagwerk
Afkomstig uit een muzikale familie begint Gerben (2002) op 7-jarige leeftijd met het volgen van slagwerkles bij Henri de Boer via het voormalige Centrum voor de Kunsten De Meldij in Drachten. Met Boudewijn Benjamins vormt hij enkele jaren een slagwerkduo wat resulteert in het winnen van het provinciaal solistenconcours “De Klank van Fryslân” in 2014 en een derde prijs tijdens de finale van het Prinses Christina Concours Noord in 2015. Individueel ontvangt Gerben op marimba in de twee daaropvolgende jaren een aanmoedigingsprijs op het PCC naast de Ensemble Aanmoedigingsprijs voor zijn optreden met Boudewijn in 2017. In datzelfde jaar wint hij de solistenprijs op het slagwerkconcours “De Slach fan Fryslân”.
In 2019 neemt Gerben wederom deel aan het PCC en dringt door tot de Nationale Finale in Den Haag. Daar wint hij een tweede prijs en de Persprijs. Naar aanleiding hiervan treedt Gerben op tijdens een live-uitzending van Podium Witteman. Op uitnodiging van het PCC gaf Gerben de afgelopen jaren concerten in de Classic Express en in de Ridderzaal in Den Haag ter gelegenheid van het afscheid van de Nationale Kinderombudsman. Op dit moment is Gerben lid van Brassband De Bazuin Oenkerk. Sinds september 2019 volgt Gerben de Sweelinck Academie i.c.m. Percussion Friends in Amsterdam. Naast zijn slagwerklessen bezoekt hij regelmatig masterclasses en zomercursussen, zoals de Percussion Friends Chamber Music Academy op het Conservatorium van Amsterdam. Gerben is geïnteresseerd in zowel hedendaags slagwerk- en marimbarepertoire als in klassieke muziek in het algemeen, en bovenal in de werken van Johann Sebastian Bach. Zelf muziek schrijven behoort eveneens tot zijn passies en hierin heeft hij zijn eerste stappen inmiddels gezet. In 2018 schreef hij in opdracht ‘Back to Bach’ voor het Jong Nederlands Blazers Ensemble Noord.
 
Programma:
o.a. Bach (uit de eerste suite) en Schumann (Fantasie Stücke) voor cello
Marais en Flothuis (beide harpen) en
Bach en Sammut (marimba)

Datum: 10 november

Tijd: 15.00 uur

Entree: € 17,50 Vrienden NNO € 15,- jongeren t/m 12 jaar € 7,50 incl. koffie/thee

Het klooster is vanaf 13.00 uur geopend i.v.m. de tentoonstelling Huidhonger, gemis aan aanraking

 

Aanvang

Het Karmelklooster is deze middag geopend van 13 tot 17 uur i.v.m. de tentoonstelling "Huidhonger". Het NNO kloosterconcert begint om 15.00 uur.

Meld u aan

Bekijk meer concerten, evenementen in november