Kalender

«Maart 2020»
madiwodovrzazo
24252627282901
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30310102030405

Lezing Melcher de Wind over het boek: Eindstation Auschwitz geschreven door zijn vader Eddy de Wind UITGESTELD

Lezing, zondag 29 maart (afgelopen)

In 1942 meldde de Joodse arts Eddy de Wind zich vrijwillig aan als arts om in Westerbork te werken, in de veronderstelling dat hierdoor zijn moeder uit het kamp zou worden vrijgelaten. Bij aankomst bleek zijn moeder echter al op transport gezet naar Auschwitz. In Westerbork ontmoette De Wind de achttienjarige verpleegster Friedel. Ze werden verliefd en trouwden in het kamp. Samen werden ze in september 1943 naar Auschwitz gedeporteerd. Eddy belandde in barak 9, waar hij werd tewerkgesteld als Pfleger van Poolse gevangenen. Friedel in barak 10, waar de medische experimenten werden uitgevoerd. Pas na de oorlog, die ze beiden op miraculeuze wijze overleefden zonder dat van elkaar te weten, vonden ze elkaar terug in Nederland.


In Eindstation Auschwitz doet Eddy de Wind verslag van de verschrikkingen in het kamp en analyseert en observeert hij het gedrag – zowel goed als kwaad – waar mensen toe in staat zijn. Hij beschrijft Auschwitz zoals nooit eerder is gezien, rechtstreeks vanuit het kamp en met de emotie van dat moment.
Geïllustreerd met beeldmateriaal uit het archief van de familie De Wind, waaronder twee niet eerder gepubliceerde foto’s van vlak na de bevrijding van Auschwitz

Het originele schrift is momenteel een van de belangrijkste stukken van de Auschwitz-tentoonstelling, te zien in New York

Prachtig en aangrijpend geschreven over liefde, familie en overleven
Een belangrijk en uniek historisch document dat op aangrijpende wijze het lot van gevangenen in de vernietigingskampen in beeld brengt.                                                                                                                  

Datum: 29 maart 2020

Tijd: 15.00 uur

Lezing € 10,-  incl. koffie/thee.

Aansluitend aan de lezing wil Melcher eventueel de boeken signeren in naam van zijn vader d.m.v. een mooie boodschap in het boek te zetten. Een handtekening zal Melcher niet zetten, omdat het niet zijn boek is, maar het boek van zijn vader. Het boek Eindstation Auschwitz wordt in het klooster op deze zondagmiddag aangeboden door boekhandel van der Velde.

 

Meld u aan

Bekijk meer lezingen , evenementen in maart