Tentoonstelling RIJKE OOGST Piet & Ineke Pijn

Tentoonstelling, van donderdag 5 november t/m vrijdag 29 januari 2021

 

Rijke oogst
Piet & Ineke Pijn
dubbel tentoonstelling van vader & dochter

Door al het werk van Ineke Pijn speelt de schoonheid van de natuur een grote rol. Deze schoonheid is te vinden in elke vrucht, elk besje en in elke tak om haar heen. Ineke had ook veel oog voor de mooie dingen die de cultuur heeft voortgebracht zoals spiegelend glaswerk, koperen kannen of aardewerken kommetjes. Haar sterke behoefte aan kleur kon ze bevredigen door gebruik te maken van de intense kleuren van geverfde zuivere zijden lappen. Dit alles wist zij om te toveren tot een gevarieerd schouwspel. Lichtval, licht en donker, kleur en compositie spelen een wezenlijke rol in haar werk.Op 30 januari 1957 wordt Ineke Pijn in Den Haag geboren. Haar ouders, de kunstenaars Piet Pijn en Mia van der Hoeven, trouwen in 1949. Ineke is hun vierde en jongste kind. Het gezin verhuist naar Groningen omdat vader aan de ABK Minerva als docent wordt aangesteld.

Bezig zijn met kunst is voor hem een levenstaak, een roeping. In de kapel van de heilige Lidwina in Den Haag heeft hij het scheppingsverhaal geschilderd. Ook in andere kerken blijkt zijn devotie voor de kunst in de vorm van kerstgroepen en heiligenbeelden.

Piet Pijn wordt als kleine jongen opgevoed door zijn oma en opa. Opa is restaurateur en neemt hem vaak mee naar musea. Daar ontvlamt zijn liefde voor de kunst met een hoofdletter K.
Hij volgt de Kunstacademie in Den Haag, waar hij ook zijn vrouw Mia leert kennen.

In 1964 wordt hij docent aan de kunstacademie Minerva in Groningen en verhuist het gezin. In de nieuwe woning wordt de woonkamer atelier en het gezin woont in de eetkamer. Zijn vrouw is zijn muze en  favoriete privé model. Drie kinderen, maar toch is zij ten allen tijde beschikbaar voor hem. De kinderen zien hun moeder vaker in kamerjas met bijbehorende muiltjes dan in haar gewone kleren.De tijd in Groningen is voor Piet Pijn heel intensief. Naast zijn docentschap blijft hij de gedreven kunstenaar, die eigenzinnig en in stilte verder werkt. Van publiciteit wil hij niet weten om zijn kunstzinnige vrijheid te behouden.
Piet Pijn overlijdt onverwacht in 2002.
Laat vele werken na, die tijdens zijn leven nooit tentoongesteld zijn.
Op het graf van beeldend kunstenaar Piet Pijn staat te lezen: Kunst was zijn leven.

De tentoonstelling RIJKE OOGST is te bezichtigen vanaf donderdag 5 november t/m vrijdag 29 januari 2021 op donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00 - 17.00 uur.

Entree: € 12,50 incl. 1x koffie/thee

U kunt zich tevoren aanmelden voor een donderdag- of vrijdagmiddag om deze dubbel tentoonstelling van vader en dochter Piet en Ineke Pijn te bezichtigen. Van harte welkom!

Openingstijden

op donderdag - en vrijdagmiddag van 13 - 17 uur

Meld u aan

Bekijk meer tentoonstelling , evenementen in november