Kalender

«November 2020»
madiwodovrzazo
26272829303101
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30010203040506

Tentoonstelling RIJKE OOGST Piet & Ineke Pijn

Tentoonstelling, van donderdag 19 november t/m vrijdag 29 januari 2021 (afgelopen)

Rijke oogst
Piet & Ineke Pijn
dubbel tentoonstelling van vader & dochter

Door al het werk van Ineke Pijn speelt de schoonheid van de natuur een grote rol. Deze schoonheid is te vinden in elke vrucht, elk besje en in elke tak om haar heen. Ineke had ook veel oog voor de mooie dingen die de cultuur heeft voortgebracht zoals spiegelend glaswerk, koperen kannen of aardewerken kommetjes. Haar sterke behoefte aan kleur kon ze bevredigen door gebruik te maken van de intense kleuren van geverfde zuivere zijden lappen. Dit alles wist zij om te toveren tot een gevarieerd schouwspel. Lichtval, licht en donker, kleur en compositie spelen een wezenlijke rol in haar werk.
Op 30 januari 1957 wordt Ineke Pijn in Den Haag geboren. Haar ouders, de kunstenaars Piet Pijn en Mia van der Hoeven, trouwen in 1949. Ineke is hun vierde en jongste kind. Het gezin verhuist naar Groningen omdat vader aan de ABK Minerva als docent wordt aangesteld.

Piet Pijn wordt als kleine jongen opgevoed door zijn oma en opa. Opa is restaurateur en neemt hem vaak mee naar musea. Daar ontvlamt zijn liefde voor de kunst met een hoofdletter K.
Hij volgt de Kunstacademie in Den Haag, waar hij ook zijn vrouw Mia leert kennen.

In 1964 wordt hij docent aan de Kunstacademie Minerva in Groningen en verhuist het gezin.De tijd in Groningen is voor Piet Pijn heel intensief. Naast zijn docentschap aan Minerva blijft hij de gedreven kunstenaar, die eigenzinnig en in stilte verder werkt. Van publiciteit wil hij niet weten om zijn kunstzinnige vrijheid te behouden.
Piet Pijn overlijdt onverwacht in 2002.
Laat vele werken na, die tijdens zijn leven nooit tentoongesteld zijn.
Op het graf van beeldend kunstenaar Piet Pijn staat te lezen: Kunst was zijn leven.

De nieuwe tentoonstelling: RIJKE OOGST, is een kleurrijk eerbetoon aan Piet (1926-2002) & Ineke (1957- 2019) Pijn, vader & dochter.

Vorig jaar ben ik benaderd door de Stichting Pijn of het mogelijk zou zijn deze tentoonstelling in het Karmelklooster te laten plaatsvinden. Aardig om te melden, dat de familie op het idee van het klooster kwam, toen ze zich realiseerde dat Ineke Pijn hier al eerder had geëxposeerd samen met andere kunstenaars bij de tentoonstelling: Scherven of bouwstenen? In 2012. Bij haar werk hing toen, zeker in terugblik op de tragische familiegeschiedenis (het echtpaar Pijn verloor in 1955 dochter Jetteke van 4 jaar, in 1998 hun zoon Jan-Pieter op 44 jarige leeftijd, vader Piet Pijn overleed in 2002, moeder Mia van der Hoeven in 2004, Ineke overleed in 2019) een bijzonder gedicht:

Kastanje

Nooit meer een kastanje zien vallen
nooit meer openbreken
om te zien en te ruiken
wat zich daarbinnen verschuilt –
nooit meer een kastanje op zak tegen de
reumatiek
nooit meer aan die herinnering
herinnerd kunnen worden,
het lijkt me afschuwelijk
maar eens sterven wij ook uit:
aan alles op aarde komt een einde.

Simon Vinkenoog

Uit: Vinkenoog Verzameld 2008

Het is moedig dat dochter Petra als laatste van  het gezin Pijn en bestuurslid van de Stichting Pijn deze tentoonstelling uit de nalatenschap van beide kunstenaars realiseert in nauwe samenwerking met haar dochter Berlinda kunsthistoricus (M.A.) en de overige leden van de Stichting Piet Pijn.

Piet Pijn schilderde van jongs af aan, in de kapel van de heilige Lidwina in Den Haag heeft hij het scheppingsverhaal vorm gegeven, maar hij maakte ook heiligenbeelden en kerstgroepen.
Piet Pijn was altijd bezig met kunst, voor hem een levenstaak, een roeping. Wat betreft de schilderkunst, tijdens zijn leven heeft hij nooit geëxposeerd. Zijn vrouw is zijn muze en favoriete privé model. Drie kinderen, maar toch is zij ten allen tijde beschikbaar voor hem. De kinderen zien hun moeder vaker in kamerjas met bijbehorende muiltjes dan in haar gewone kleren, volgens dochter Petra. Als docent op de Academie voor Beeldende Kunst Minerva staat hij bekend als de aartsvader van het noordelijk realisme en van de kleurenleer. Zijn doeken zijn kleurrijk en licht van toon.
Nu is zijn werk te zien samen met het werk van dochter Ineke.

Ineke bezoekt aanvankelijk de avondopleiding van ABK Minerva en krijgt privélessen van haar vader Piet Pijn (tot 1977). Later volgt zij de lessen overdag. Ze slaagt cum laude. Verhuist naar Utrecht en heeft haar eerste solotentoonstelling bij Ina Broerse in Laren, er zullen nog zeven volgen. Door al het werk van Ineke Pijn speelt de schoonheid van de natuur een grote rol.

Nadat blijkt dat ze kanker heeft gekregen wordt Ineke in het academisch ziekenhuis in Utrecht geopereerd. Een lange behandeling volgt. Ze maakt in augustus 2018 haar laatste opdrachten af.
In november blijkt dat ze ongeneeslijk ziek is. Ze kan door lichamelijke klachten niet meer schilderen. Wel maakt ze nog alle aquarellen voor haar elfde en laatste kinder-prentenboek genaamd “De Wondersteen”.
Heeft in maart 2019 samen met diverse collega’s haar laatste tentoonstelling bij Kunstzaal (Leo) van Heijningen in Den Haag. Op 2 juni sterft Ineke na een langdurig ziekbed.

Van haar werk in deze tentoonstelling RIJKE OOGST is een boek gemaakt dat in het winkeltje van het klooster aangeboden wordt. Evenals enkele door haar en haar zus Petra gemaakte kinderboeken, die prachtig zijn!

Het werk van zowel Piet als ook van Ineke wordt deels voor de verkoop aangeboden.

De tentoonstelling RIJKE OOGST is te bezichtigen op donderdag- en vrijdagmiddag van 13 – 17 uur.
Gasten kunnen zich tevoren aanmelden via onze site, er is een looproute en tijdens het bezoek, het rondlopen, is het mondkapje verplicht. Koffie en thee is niet bij de entree inbegrepen, zodat een ieder zich vrij kan voelen dit wel of niet te nemen, met of zonder taartje.
De (koffie) ruimten zijn ook qua zitplaatsen aangepast.

De tentoonstelling RIJKE OOGST is te bezichtigen vanaf donderdag 5 november t/m vrijdag 29 januari 2021 op donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00 - 17.00 uur.

Entree: € 10,-

Van harte welkom! Vergeet uw mondkapje niet!

www.ineke-pijn.com

www.stichtingpietpijn.com

https://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Pijn

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ineke_Pijn