Karmelklooster Drachten 1993 - 2021

Doorlopend

Een bijzonder en voor mij spannend moment is dit om u te kunnen berichten dat het Karmelklooster in Drachten verkocht is.
Na een enerverende periode is maandag 1 februari de handtekening gezet onder een koopcontract, waardoor ik per 15 augustus in de zomer van 2021, afscheid neem van dit klooster, dat mij zeer na aan het hart ligt.
28 jaar zijn dan verstreken sinds Jan en ik het unieke gebouw in 1993 kochten van de zusters Karmelietessen met de insteek om het voor het noorden te bewaren. Dat is, denk ik, tot nu toe goed gelukt.

Een tijd waarin we samen met u en vele anderen zoveel bijzondere momenten hebben gekend. Prachtige ontmoetingen, mooie concerten, lezingen, voorstellingen en 31 tentoonstellingen!
Kerstavondvieringen met het klooster in kerstsfeer. De laatste jaren in augustus de Zomeracademie van het Apollo Ensemble. Een heerlijke week met muziek uit alle ruimten van het klooster. Trouwlocatie voor de gemeente Smallingerland, waar mensen elkaar in de kapel trouw beloofden, maar die kapel is ook een prachtige plek om afscheid te nemen. Velen zijn vanuit dit klooster uitgedragen onder klokgelui, waaronder mijn lieve Jan, in april 6 jaar geleden.
Heleen is na zijn overlijden nog twee jaar gebleven en heeft mij terzijde gestaan omdat we van vele zaken afscheid moesten nemen, zoals onze reisorganisatie Jan Hofstra Reizen, de boten, de Kleastermar boerderij en de oldtimer bussen, die grotendeels door Albert Jelle verkocht zijn. Het pand aan de Tussendiepen moest ontruimd worden. Jan had vele hobby’s en ideeën gerealiseerd met een flinke nalatenschap waar we mee moesten dealen. Ook Jan Peter, Marije en Everhard denken mee in het proces van afscheid nemen. Blij ben ik met alle steun, die ik mocht ontvangen van mensen om mij heen, die altijd bleven meedenken, familie en vrienden; en de steun van vele vrijwilligers rond het Karmelklooster.
Veel bijzondere gasten mochten we hier ontvangen. Een kleine greep: Huub Oosterhuis, Willem Barnard, Henk van Ulsen, het interview van Tom van Deel met de dichter Rutger Kopland. De bijzondere lezing van Diederik Stapel en het onvergetelijke verhaal van Jules Schelvis.
Concerten met jonge musici, die later de wereld veroverden met hun pianospel: Lucas en Arthur Jussen, speelden hier al toen ze nog heel jong waren, Florian Verweij, Ramon van Engelenhoven en Valentina Toth. Maar ook waren er de vrolijke tuinconcerten in de zomer waar we veel plezier aan beleefden met vaste gasten: Weima en van der Werf, Gerrit Breteler en Peter van der Zwaag en Piter Wilkens.

De afgelopen jaren heb ik af en toe laten weten aan diverse mensen en in interviews dat ik na moest denken over de toekomst van het klooster. “In het klooster ga je niet met pensioen” luidt het gezegde, maar toch zal er een moment komen om over te dragen.
Het stemt me tevreden en tegelijk enigszins weemoedig dat ik het klooster per 15 augustus mag overdragen aan mensen, die er een prachtige plek van gaan maken voor mensen met dementie. Architect Hans Achterbosch heeft een fraai ontwerp gemaakt, waardoor er 32 kamers van ruim 40-45 m2 komen met daarbij op elke 8 bewoners 1 huiskamer/keuken. Qua uitstraling zal het gebouw aan de voorzijde niet veranderen. De kruisgangen beneden blijven gehandhaafd. En ook de tuinen met de prachtige borders en grote bomen blijven in tact. Met de verbouw van het klooster wordt het gebouw niet alleen gerenoveerd maar ook weer zeker 25 tot 30 jaar duurzaam verder door de tijd gedragen.
Het gebouw wordt een huis voor hen, die niet meer thuis kunnen wonen. Ik ben heel blij met deze bestemming! Ik hoop, u ook. Met de wens, dat dit huis voor veel mensen ook weer een thuis mag worden.

Terug naar nu.

Hoe gaan we verder tot 15 augustus? In maart (of door maatregelen van het RIVM misschien in april) hoop ik een doorstart te maken met de tentoonstelling Huidhonger. Deze tentoonstelling is in september 2019 van start gegaan. Toen kenden velen het woord Huidhonger nog niet. Door Corona is de tentoonstelling voortijdig beëindigd op donderdag 12 maart 2020. Inmiddels kent iedereen het woord Huidhonger. Er is veel veranderd het afgelopen jaar. Tijdens de tentoonstelling Huidhonger is het klooster dan ook te bezichtigen nog in de originele staat.

In 1993 zijn Jan en ik in het klooster gestart met een bloemententoonstelling. Het lijkt me een mooi idee om in juni of juli ook af te sluiten met een bloemententoonstelling en wellicht nog enkele (tuin)concerten.
Dan zijn we weer terug bij het thema van een eerdere tentoonstelling (On)eindig met bloemen en lijkt de cirkel rond. U hoort daar zeker nog meer over.
Hoop u / jullie nog vaak te ontmoeten. Ook in het klooster de komende tijd. We houden contact!

Met hartelijke groet en enige weemoed in het hart.

Ietsje Hofstra - de Jager Drachten,  5 februari 2021

Bekijk meer evenementen