glas-in-lood ramen in de kapelVoorzijde KarmelkloosterKapel van het Karmelklooster

Jubilerend klooster zegt het met bloemen, Leeuwarder Courant

Geplaatst op 4 oktober 2018

Bloemen passen bij elke gelegenheid. Bij feestelijke en droevige gebeurtenissen. Voor Ietje Hofstra-de Jager zijn ze een rode draad in 25 jaar Karmelklooster.

 

Ze kwam 25 jaar geleden met een boeketje lelietjes-van-dalen langs. De priorin van het Karmelklooster, die anders nooit buiten het klooster kwam. ,,Ik breng u een groet van de zusters Karmelietessen’’, zei ze erbij.

Jan en Ietje Hofstra zagen het als een goed teken. De nonnen hadden in 1992 laten weten dat ze het klooster gingen opheffen, wegens hu gevorderde leeftijd en een gebrek aan vrouwen die kozen voor het leven als non. Wie iets in het gebouw zag, kon zich melden. De Hofstra’s waren erbij. ,,We hadden een plan voor een studie- en bezinningscentrum in Eastermar. Dat hebben we aangepast. Want Drachten ligt centraler in het Noorden.’’

Verstoppertje in de lange gangen

Ze wisten dat hun plannen concurreerden met die van anderen. Het bezoek van de priorin vonden ze daarom bijzonder. Het was nog geen toezegging, maar na enige tijd kregen ze het verlossende bericht. ,,Het klooster was ons toegevallen.’’

In de zomer van 1993 trok het gezin Hofstra – met vier jonge kinderen – een maand lang op met de zestien zusters. Die vertrokken in groepjes naar verschillende bestemmingen. ,,In die tijd hebben we hen allemaal bij naam leren kennen, dat schiep een band. De laatste avond hebben we voor ze gekookt. Daarna hebben we er een week gewoond.''

,,Dat was voor de kinderen een fantastische tijd. Ze speelden oneindig lang verstoppertje in de lange gangen, en ze aten kersen en bessen uit de kloostertuin.’’

Deuren geopend voor publiek

Predikant en reisondernemer Jan Hofstra verhuisde zijn bedrijf – Jan Hofstra Reizen – naar het klooster. ,,Zodra dat was gelukt, was het gevaar voor krakers geweken.’’ Daarna moest er van alles gebeuren. Het pand moest beveiligd, het brandalarm moest worden aangelegd... ,,Wij bleven vlakbij wonen, in het huis waar ik nog steeds woon’’, vertelt Ietje. Haar man overleed in 2015.

In oktober van 1993 stelden ze het klooster vier dagen lang open voor publiek, waarbij de noordelijke bloemistenwinkeliersvereniging het hele gebouw in de bloemen zette. ,,Dit is de laatste kans het klooster in oude staat te bekijken’’, waarschuwde Jan Hofstra destijds in de krant. ,,Daarna gaan de deuren niet zomaar meer open voor het publiek.’’

Die vier dagen kwamen honderden bezoekers een kijkje nemen. ,,Langer kon ook niet, wegens de houdbaarheid van de bloemstukken’’, zegt Ietje Hofstra.

Kerstconcerten, lezingen en exposities

Vervolgens sloot het klooster, behalve voor groepen van Hofstra Reizen. ,,Rond de kerstdagen logeerden er vaak groepen, maar dan was het in de omgeving stil. Jan ging met onze gasten op kerstavond naar de kerk in Burgum, en op tweede kerstdag naar het orgelconcert in Bolsward.’’

Het echtpaar dacht: ‘waarom doen we niet iets in eigen huis’ en begon met kerstconcerten op eerste en tweede kerstdag. Er volgden meer concerten en lezingen, en in april 1997 de eerste expositie. ,,Toen hadden we de Friese primeur met de eerste Anne Frank-expositie uit Amsterdam. Daar kwamen toen heel veel scholen op af.’’

Hofstra heeft goede herinneringen aan optredens van Henk van Ulzen, Willem Barnard (,,die schreef onder de naam Guillaume van de Graft’’) en een optreden van ConNAction, die poëzie van Ida Gerhardt op muziek zette. Voor het 65-jarig bestaan van het klooster in 2001 schilderden onder anderen Douwe Elias, Pieter Pander en Hendrik Elings Karmelgezichten. Die sieren nog steeds de wanden. Bij het 80-jarig bestaan organiseerde en schreef ze de expositie Wat bezielt je?

Veel stijlen en technieken

Het idee om een expositie te maken rond bloemen had ze al langer. Het overlijden van haar man Jan was daar mede debet aan. ,,Bloemen horen bij mooie, feestelijke maar ook bij verdrietige dingen.’’ En hoewel ze twijfelde of ze dit 25-jarig jubileum zou vieren, heeft ze toch doorgepakt. ,,En het is heel mooi geworden.’’

BLOOM omvat werk van 21 internationale kunstenaars in allerlei stijlen en technieken. ,,Daar komen passende gedichten bij voor de verdieping.’’

Bijzonder is groot werk van de Noorse textielkunstenares Inger Johanne Rasmussen. Onder de deelnemers ook Barbara Broekman, Anke Roder en Margriet Smulders, Han Reeder en Jan Ketelaar, Zhuang Hong Yi, Cas Holmes en Louise Baldwin. Hun bloemen zijn allemaal lang houdbaar. Hofstra: ,,Nu geen vier dagen, maar vier maanden.’’

Meer over deze